Waar je op moet letten bij het kopen van een racket

Waar kun je zelf op letten bij de aankoop van een racket? Je wilt een racket dat aansluit bij techniek...

Waar kun je zelf op letten bij de aankoop van een racket?

Je wilt een racket dat aansluit bij techniek niveau (voeten werk, schouder/heup indraai, arm actie, raakpunt en doorzwaai), snelheid van lichaam rotatie en arm strekking en bal timing.

Je wilt een racket dat jouw voorziet op hoge kans in precisie, slag diepte en een gecontroleerde versnelling. Daarnaast wil je het gevoel hebben dat je niet te veel slagkracht er in te moet stoppen en dat hij wendbaar is. Je wilt een racket die voor jouw werkt in plaats van andersom.

Hard vs zacht

Te vaak zien we mensen kiezen voor een te hard racket. Dit is vrij logisch want alle marketing is gericht op pro speler en deze spelen veelal met een hard racket.  Het blad exterieur materiaal (100% carbon-3k/18k, glasvezel of mix van beid) en het blad interieur (polyetheen foam, eva rubber densiteit-zacht tot hard of multi layer) bepalen de harde of zachte aanraking van een racket.

Om met een hard racket te spelen, los van de vorm  (rond, druppel, diamant), heb je een goede techniek nodig, explosieve lichaam rotatie en arm strekking. Pas dan kan je gebruik maken van de power potentie en mate van controle van het racket.

Heb je deze facetten niet, dan zul je merken dat je hard moet werken om een langzame bal met voldoende vaart diep terug te spelen en in hoge slagen of volleys eenvoudig te versnellen.

Kies dan liever voor een zachter racket, deze deukt namelijk sneller in,  geeft eerder terugslag respons waardoor je in het achter en netspel veel meer profijt ervaart. Daarbij geeft een zachter racket van nature ook meer slag controle, iets wat enorm belangrijk is in padel.

De bekende padel arm wordt vaak veroorzaakt door een mis match in techniek, hard racket en of zwaar racket.

Formaat en balans

Een padel racket kun je kopen in een rond, druppel of diamant formaat. Een rond voormaat is uitermate geschikt voor alle speler die net beginnen, half gevorded zijn en of met maximale controle willen spelen. In 90% raden wij altijd een rond racket aan. Een rond racket kent vaak een lage tot middel hoge balans. Hierdoor voelt hij lekker wendbaar en lichter aan omdat het gewicht meer richting de hand zit. De sweatspot van een rond racket is ook groot hierdoor heb je een groter ideaal raak oppervlak. Een diamant racket is meer gericht op de gevorderde speler en een meer de aanval opzoek met bovenhands slagen. Vaak speelt deze speler op de linker kant (backhand zijde). De balans en de sweatspot liggen hoog, hierdoor heeft de speler power potentie (losstaand van de hardheid van het racket). Een druppel ligt qua kenmerken tussen beide formaten in.

Gewicht

Het ideale gewicht van een racket wordt bepaald door de massa (gewicht de persoon) en power potentie (mate slag kracht en snelheid) Dit is ook de reden waarom wij vrouwen aanraden om met een lichter racket te spelen en soms ook mannen. Indien je een zwaar racket hebt en je ben minder powervol dan kost het je veel moeite om snelheid te kunnen generen met het racket.

Handgemaakt en kwaliteit materiaal

Kies voor een racket wat hand gemaakt met kwalitatief materiaal. Er zit namelijk veel verschil in materiaal kwaliteit van het racket te denken aan het, frame, exterieur en interieur van een racket. Carbon uit Duitsland is op dit moment een stuk beter dan carbon uit china om maar even een voorbeeld te noemen.